Αρχική Επικοινωνία Περιεχόμενα

Αχλαδιά

Κρυστάλλι ή Τσακώνικο

Κρυστάλλι ή Τσακώνικο
Κρυστάλλι ή Τσακώνικο

Συμπεριφορά δένδρου: Ιδιαίτερα ζωηρό, ορθόκλαδο και παραγωγικό. Δύσκολα ελέγχεται η ζωηρότητα της ποικιλίας και συνιστάται η χρήση πολύ νάνων υποκειμένων κυδωνιάς όπου οι εδαφικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Καρπός: Ελαφρά κίτρινος κατά την ωρίμανση, αρωματικός, ιδιαίτερα γευστικός, δεν συντηρείται πολύ καλά τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Ωριμάζει μέσα Αυγούστου.

Άλλα χαρακτηριστικά: Παρουσιάζει σχετικά καλή συμφωνία με όλα τα υποκείμενα κυδωνιάς.

 

Κοντούλα και παραλλαγές / Υβρίδια

Κοντούλα και παραλλαγές / Υβρίδια
Κοντούλα και παραλλαγές / Υβρίδια

Συμπεριφορά δένδρου: Αρκετά ζωηρό και ορθόκλαδο. Εμφανίζει στην νεαρή βλάστηση αιχμές - αγκάθια που δυσκολεύουν το αραίωμα και την συγκομιδή. Ανάλογα με το υβρίδιο που χρησιμοποιήθηκε ο φλοιός των κλαδίσκων εμφανίζεται από κοκκινωπός (στην 7/9 Καλλιόπη) μέχρι ελαφρώς γκριζοπράσινος (στην παραδοσιακή κοντούλα).

Καρπός: Σχετικά μικρός και σε σχήμα ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της κοντούλας. Η παραδοσιακή κοντούλα, η κοντούλα της Κορίνθου και το υβρίδιο 7/9 έχουν γυρτό σαρκώδη ποδίσκο, ενώ η κοντούλα 1/6, 1/7, 2/7 έχουν αχλαδόμορφο σχήμα με ευθυτενές ποδίσκο. Είναι γευστικά αχλάδια και κερδίζουν τις εντυπώσεις σε όποιον τα προτιμά.

Άλλα χαρακτηριστικά: Ιδιαίτερα ευπαθές στο βακτηριακό κάψιμο.

 

Santa Maria

Santa Maria
Santa Maria

Συμπεριφορά δένδρου:  Όχι ιδιαίτερα ζωηρή ποικιλία. Πολύ παραγωγική με πολύ αξιόλογη ικανότητα αντοχής του καρπού πάνω στο δένδρο. Καφεπράσινο χρώμα φλοιού ξύλου στην ετήσια βλάστηση που συγχέεται με αυτό της ποικιλίας Κρυστάλλι. Καλή συμφωνία με αρκετά υποκείμενα κυδωνιάς.

Καρπός: Κίτρινου χρώματος, γυαλιστερός με σαφή ποδίσκο. Όχι πολύ γευστικός αλλά χυμώδης. Ωριμάζει περί τις 20 Ιουλίου.

 

Coscia precose

Coscia precose
Coscia precose

Συμπεριφορά δένδρου: Όχι ζωηρό. Πάρα πολύ παραγωγικό και λόγω της ικανότητας του να σχηματίζει πολλά καρποφόρα όργανα και να διατηρεί το άνθος του για πολλές μέρες θεωρείται ένας από τους καλύτερους επικονοιαστές για όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς. Εμβολιάζεται κυρίως επάνω σε ζωηρά υποκείμενα κυδωνιάς όπως το Ε.Μ.Α. και ΒΑ29.

Καρπός: Μικρού σχετικά μεγέθους, κίτρινου χρώματος, χυμώδης και αρκετά γευστικός. Δεν συντηρείται επί μακρόν. Ωριμάζει περί της 15 Ιουλίου.

 

Abate Fetel

Abate Fetel
Abate Fetel

Συμπεριφορά δένδρου: Αρκετά ζωηρό και ορθόκλαδο. Δεν έχει συμφωνία με τις κυδωνιές πλην της κυδωνιάς Adams. 

Καρπός: Μεγάλος, αχλαδόμορφος (καμπάνα), αρκετά γευστικός, με λιθώδη υφή. Συντηρείται πάρα πολύ καλά. Εμφανίζει σκουριά σε περιοχές με υγρασία.

Άλλα χαρακτηριστικά: Έχει ιδιορυθμίες στην καρποφορία. Δεν καρποφορεί εύκολα. Κατάλληλος επικονοιαστής είναι η ποικιλία Coscia. Απαιτεί ενισχυτικούς ψεκασμούς καρποδετικών κατά την ανθοφορία για να καρποδέσει ικανοποιητικά. Ευαίσθητη ποικιλία στην χλώρωση σιδήρου.

 

Williams

Williams
Williams

Συμπεριφορά δένδρου: Μέτρια ζωηρό με πλαγιόκλαδη συμπεριφορά. Εμφανίζει προβλήματα ασυμφωνίας με τα περισσότερα υποκείμενα  κυδωνιάς. Προτείνεται να εμβολιάζεται με την μέθοδο του ενδιάμεσου εμβολιασμού ή στα υποκείμενα OHF και ειδικά στο OHF40 (Farold 40).

Καρπός: Μετρίου μεγέθους, πράσινος που όμως όταν προέρχεται από δένδρο με ενδιάμεσο εμβολιασμό το μέγεθος του καρπού είναι πολύ μεγάλο. Αρκετά γευστικός και χυμώδης. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην βιομηχανία κομπόστας αλλά και ως επιτραπέζιο.

Άλλα χαρακτηριστικά: Η τρίτη κατά σειρά δημοφιλής ποικιλία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει και κόκκινη παραλλαγή της ποικιλίας με το όνομα Red Bartlett.

 

Highland

Highland
Highland

Συμπεριφορά δένδρου: Ζωηρό με καστανοκόκκινο χρώμα φλοιού κυρίως στους ετήσιους βλαστούς, οι οποίοι φέρουν και άσπρα φακίδια. Όχι καλή συμφωνία με τα υποκείμενα κυδωνιάς όπως και η Williams.

Καρπός: Πρασινοκίτρινος, μεγάλου μεγέθους πολύ γευστικός με μεγάλη δυνατότητα συντήρησης.

Άλλα χαρακτηριστικά: Χρησιμοποιείται ως επικονοιαστής της ποικιλίας Williams στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή ποικιλία. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να διαδίδεται στην Ελλάδα πιο έντονα, με νέες φυτεύσεις δεδομένου της έλλειψης αχλαδιών κατά τους χειμερινούς μήνες αφού συντηρείται δίχως ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Conference

Conference
Conference

Συμπεριφορά δένδρου: Αρκετά ζωηρό με τάσεις να πλαγιοκλαδεί. Καφέ χρώμα φλοιού κλάδων, πολύ παραγωγικό. Εμφανίζει ασυμφωνία με το υποκείμενο κυδωνιάς C.

Καρπός: Αχλαδόμορφος με μακρύ λαιμό σε περιοχές όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία. Δημιουργείται σκουριά στο μεγαλύτερο μέρος του καρπού. Τραγανός, πάρα πολύ γευστικός και χυμώδης, με ιδιαίτερη δυνατότητα συντήρησης.

Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ καλή αντοχή του άνθους σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εμφανίζει έντονη τάση παρθενοκαρπίας. Μεγάλος καρπός δίχως σπόρους. Η ικανότητα να αντιστέκεται στο βακτηριακό κάψιμο είναι ένα βασικό πλεονέκτημα. Προτιμά υγρές και δροσερές περιοχές για την καλλιέργειά της. Καλό θα είναι να αποφεύγονται τα ξηροθερμικά κλίματα. Η χρήση αντιχαλαζικών διχτυών είναι ευεργετική για την καλλιέργεια της ποικιλίας στην Ελλάδα. Πανευρωπαϊκά είναι η δημοφιλέστερη ποικιλία με την παραγωγή να ανέρχεται σε 800.000 τόνους.

 


KIKU Hellas

2008 TORUS internet applications