Αρχική Επικοινωνία Περιεχόμενα

Rootstocks

Ως υποκείμενο αχλαδιάς χρησιμοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια η κυδωνιά με στόχο τον έλεγχο της ζωηρότητας του οπωρώνα  αλλά και της αύξησης της παραγωγικότητας. Κάποιες από τις παραλλαγές της κυδωνιάς δεν έχουν καλή συμφωνία με ποικιλίες αχλαδιάς και γι' αυτό χρησιμοποιείται ο ενδιάμεσος εμβολιασμός με την ποικιλία Buerre Hardy. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις αλλάζει η φιλοσοφία και χρησιμοποιούμε υποκείμενα της σειράς OHxF όπως το OHxF 40 για να λύσουμε το πρόβλημα της ασυμφωνίας αλλά και της χλώρωσης σιδήρου σε ασβεστούχα εδάφη όπου η κυδωνιά σαν υποκείμενο δεν μπορεί να καλλιεργηθεί.

ΚΥΔΩΝΙΑ Α (Ε.Μ.Α.)

Επιλογή από το Ινστιτούτο East Malling της Αγγλίας. Μέσης ζωηρότητας περίπου 70% επί του σπορόφυτου. Καλή συμφωνία με αρκετές ποικιλίες εκτός από την Williams. Στην περιοχή του Τυρνάβου θεωρείται καλό υποκείμενο για την ποικιλία Κρυστάλλι.

ΚΥΔΩΝΙΑ C (E.M.C.)

Βρέθηκε επίσης στο East Malling. Ιδιαίτερα νάνο υποκείμενο, 55% επί του σπορόφυτου. Ιδανικό για πυκνές φυτεύσεις. Δεν έχει καλή συμφωνία με την ποικιλία Κοντούλα και Santa Maria. Ευαίσθητο στην χλώρωση.

BA 29

Κατάγεται από τη Γαλλία και βρέθηκε από τον Bois L'Abbe το 1963. Αρκετά ζωηρό 75% επί του σπορόφυτου. Είναι από τα πιο παλιά υποκείμενα στην Ελλάδα. Αρχίζει να εγκαταλείπετε λόγω της ασυμφωνίας με αρκετές ποικιλίες αχλαδιάς.

ΚΥΔΩΝΙΑ ADAMS

Ανήκει στην ομάδα υποκειμένων Προβηγκειάς με καταγωγή τη Γαλλία. Υποκείμενο μέσης ζωηρότητας 65% επί του σπορόφυτου. Αρκετά ανθεκτικό σε υγρά εδάφη και το πιο ανθεκτικό στη χλώρωση σιδήρου. Έχει δείξει πολύ καλή συμφωνία με όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς. Τα Φυτώρια Πουλτσίδη έχουν παρατηρήσει ότι είναι το ιδανικότερο υποκείμενο για τον Ελλαδικό χώρο, συμβατό σχεδόν με όλες τις ποικιλίες εκτός από την Williams και τη Highland.

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ OHxF

Κατάγονται από την Αμερική και είναι επιλογές από το σπορόφυτο αχλαδιάς pyrus communis. Η σειρά των υποκειμένων αυτών περιλαμβάνει διάφορες επιλογές του OHxF με ποικίλο βαθμό ζωηρότητας, το υποκείμενο OHxF 333 είναι από τα πιο ζωηρά με αποτελέσματα τα δένδρα να καρποφορούν ικανοποιητικά πολύ αργά και με όχι καλό μέγεθος καρπού. Το υποκείμενο OHxF 40 φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλα με ιδιαίτερα επιθυμητά αγρονομικά χαρακτηριστικά όπως νανισμό 70%, αντοχή σε υψηλή περιεκτικότητα CaCO3 στο έδαφος, καλή συμφωνία με όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς, νωρίς έρχεται σε παραγωγή, ικανοποιητικό μέγεθος καρπού και κατάλληλο για πυκνές φυτεύσεις. Όλη η σειρά των υποκειμένων θεωρείται αντοχής στο βακτηριακό κάψιμο. Αυτό το χαρακτηριστικό όμως δεν περνά στην ποικιλία όπου έχουμε και το κύριο πρόβλημα με προσβολές από το βακτήριο.


KIKU Hellas

2008 TORUS internet applications