Αρχική Επικοινωνία Περιεχόμενα

Αξιολόγηση συστημάτων φύτευσης

Αξιολόγηση συστημάτων και απόψεις

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος ιδιοκτησίας γης είναι μικρός θα πρέπει ο δενδροκαλλιεργητής να αξιοποιεί το κεφάλαιο ΕΔΑΦΟΣ, κατά το καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο. Έτσι θα πρέπει τα 1000m2 γης να καλλιεργηθούν έτσι ώστε να αποδίδουν το μέγιστο ποσοτικό αποτέλεσμα, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, και φυσικά με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Για ένα κτήμα λοιπόν 10 στρεμμάτων όπου αποφασίσαμε να φυτεύουμε μηλιές ποικιλίας Red Cap® για παράδειγμα η τεκμηριωμένη πρότασή μας έχει ως εξής:

Σύστημα φύτευσης: Fuseto. Δενδρύλλια: Σχηματισμένο μα πλάγιους. Αποστάσεις φύτευσης 3,5χ1,25 : 230δένδρα το στρέμμα. Υποκείμενο: Μ26. Επικονοιαστής: Golden Smoothee. Εγκατάσταση αντιχαλαζικής προστασίας με μαύρο δίχτυ. Χρήση υλικού Bayco για την στήριξη των δένδρων 4 σειρές. Άρδευση με σταγόνες ή sprayer. Συνολικό κόστος κατά προσέγγιση 2640€ ανά στρέμμα. Επιδότηση ΕΛΓΑ για αντιχαλαζική κατά προσέγγιση 1250€ ανά στρέμμα.

Συνολική δαπάνη: περίπου 1400€ για την εγκατάσταση κτήματος.

Απόδοση: 1ος χρόνος: 3 μήλα το δένδρο

                                    175kgr/στρ. x 0,55 = 96€

                 2ος χρόνος: 15 μήλα το δένδρο

                                    900kgr/στρ. x 0,55 = 495€

                 3ος χρόνος: 30 μήλα /δένδρο

                                    1800kgr/στρ. x 0,55 = 990€

                 4ος,5ος,6ος 50μήλα/δένδρο

                                    2875kgr/στρ. x 0,55= 1581€

Οι παραπάνω τιμές ανά kgr μήλων είναι ενδεικτικές αλλά πολύ κοντά στο μέσο όρο. Βλέπουμε δηλαδή ότι από τον 4ο χρόνο ζωής του κτήματος η απόσβεση είναι σχεδόν ορατή ενώ στο σύστημα της γραμμικής παλμέτας από τον 4ο χρόνο αρχίζουμε και έχουμε ορατά σημάδια καρποφορίας και εισοδήματος. Φυσικά τα πιο σοβαρά πλεονεκτήματα των δύο πρώτων συστημάτων φύτευσης (κυπαρισσάκι, κορδόνι) αποτελούν:

  • - το μικρότερο κόστος παραγωγής, αγροεφόδια, εργατικά
  • - η ομοιόμορφη και σταθερή ποιότητα
  • - η εμπορική ελαστικότητα, δηλαδή η δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να παράγουμε καρπούς ποικιλίας που έχει ζήτηση στην αγορά. Γιατί έχει παρατηρηθεί ότι όλες οι ποικιλίες σε όλα τα οπωροφόρα κάνουν τον κύκλο τους στο εμπόριο, με αισθητά σκαμπανεβάσματα στις τιμές παραγωγού με αποτέλεσμα ένα κτήμα που ζει 20 χρόνια να αποδίδει οικονομικά τα 8-10 χρόνια. Τα εντατικής εκμετάλλευσης κτήματα δίνουν την δυνατότητα παραγωγής σε σύντομο χρονικό διάστημα εκμεταλλευόμενοι τυχόν εξάρσεις της αγοράς.

KIKU Hellas

2008 TORUS internet applications